RETAIL | food
Supermarkt-concept | Ahold
1990-2018 | De winkelketen verandert zijn winkel-imago in 1990 en breidt het AH assortiment uit onder de noemer ‘echt smaakt het best’. Winkelen wordt Emotie. De in die periode uitontwikkelde winkel formule voldeed niet meer. De toenemende vraag naar natuur- en reform producten maar de afwezigheid hiervan bij de AH winkels was toen nog een open liggende markt “duurzaam en vers”. Dit Food Store-Design, 1e Food ontwerp van Bastiaan, was om laagdrempelig te presenteren aan een niet alternatief winkelpubliek en het begrip visual merchandising, in combinatie met “duurzaam en vers”, zijn entree te laten maken.
Winkelen wordt Emotie | Ahold
De vertaling van de opdracht in een visie conceptontwerp werd strikt afgewezen door de board members. De founder en vice-voorzitter van de RvB, de wijlen heer Albert Heijn, kreeg geen bevredigend antwoord over “het hoe en waarom” van de afwijzing. Een 2e uitnodiging volgde om, persoonlijk aan de heer Heijn, het conceptontwerp nogmaals te presenteren.
De Historie
In die tijd waren de winkels gemaximaliseerd met producten en veelal opgebouwd met strakke rechte beige-stellingen, smalle paden en tl-verlichting. Het nieuwe ontwerp met brede paden, kopstellingen, tapstoe naar bovenlopende stellingen die licht toeliet tot het onderste product en de markt-pleinen met thema’s brood, kaas, groente deden in die periode hun entree.
Daarnaast lag bv. het bio-verse product naast het gemodificeerd lange houdbaarheid product, bv de tomaat, naast elkaar. Kleur, Vorm, Ruimte en wand-Pigmentatie in combinatie met Licht-spectra bracht gelijk oplopende veroudering, de tomaat was “vers” de keuze “divers” en de prijs verantwoord naar het product. Nu heel gewoon, toen ongewoon.
Het ontwerp gaf niet alleen een optimalisatie weer maar ook een entree naar een veranderd shop-gedrag, shop-benadering en met een vertaalslag naar een AH-vreemd toegevoegd marktsegment.Daarnaast werd de ergonomie van o.a. de kassa ook aangepast, minder belasting op de gewrichten. Voor de klant bij het inpakken en voor de cassiere minder duur op de gewrichtsbelasting, wat tot minder ziekteverzuim leidde.
De Vernieuwing
De introductie van Thema ‘pleinen’ wordt in samenhang met het winkel interieur tot in detail doorgewerkt zelfs nieuwe verpakkingen zijn voorzien van een tekst die de smaak van het product duidt. Zo staat bij appels de aanduiding ‘zoet, met een stevige bite’. Biologische voeding wordt vanaf deze tijd een wezenlijk onderdeel van assortiment . De combinatie Licht op en Kleurpigmenten in de wanden voorkomt vroegtijdige veroudering en verkleuring van de natuur producten. Albert Heijn communiceert daarnaast duidelijker over seizoensgebonden producten en producten van Nederlandse bodem. “Zo willen we elk seizoen gaan vieren, met in totaal ruim 130 seizoensproducten.”
Nu in 2020 is deze formule nog steeds goed en verder doorontwikkeld. In relatie met de ontwikkelingen van de Visual Merchandising Fysiek, Non-Fysiek en de product-keten herpositionering, is de tijd daar voor een strategische herziening.
Wordt vervolgd…